De multe ori persoanele care sufera de o afectiune, sunt descurajate atunci cand se gandesc la posibilitatea de a avea un loc de munca si asta din cauza unor false credinte care le pun bete in roata in acest proces al angajarii. Haideti sa vedem care sunt aceste mituri si cum le putem spulbera:
1. Nu are rost sa imi caut un loc de munca, firmele nu angajeaza persoane cu dizabilitati
Firmele sunt tot mai intersate sa angajeze personae cu handicap pentru au inteles ca aceste persoane sunt loiale si dornice de a lucra. Totodata exista multe prevederi legale care scutesc firmele de plata unor taxe.
2. Nu pot sa fac fata unui loc de munca
Ca la orice loc de munca exista o perioada de pregatire inainte de a incepe munca propriuzisa. Fara emotii, nimeni nu se naste pregatit! Dupa aceasta perioada de pregatire vine si perioada de acomodare, cand ne cunoastem cu noi colegi si aflam care sunt sarcinile noastre. Cu un pic de rabdare totul este posibil!
3. Daca am nevoie de ajutor, nu am cu cine sa discut despre asta
Se va gasi mereu o persoana la care sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie, fie el seful sau un coleg. Important este sa spui ca ai nevoie de ajutor si sa nu lasi treaba neterminata.
4. Daca ma angajez imi voi pierde indemnizatia de handicap
Aceasta este o falsa credinta pe care o au foarte multe dintre persoanele cu handicap si pe care au exprimat-o si in cadrul sesiunilor de informare privind piata muncii si evolutia ocupatiilor. Indemnizatia de handicap nu se pierde.
5. Voi fi privit urat la locul de munca
Cei care lucreaza deja de mult timp au fost si ei in locul tau si tocmai pentru acest lucru nu o sa se poarte urat cu tine. Si poate din contra o sa va creati prieteni noi.
6. Daca nu ma angajez la primul interviul, sunt foarte mici posibilitati sa ma mai angajez pe viitor
Nu trebuie sa te simti descurajat daca nu esti angajat din prima. Foarte putini sunt cei care reusesc sa se angajeze de la primul interviu. Mai apoi trebuie sa te informezi daca postul pentru care te prezinti la interviu este ceea ce cauti sau ceea ce poti face.
Articol postat în cadrul proiectului “PROACT – Măsuri active pentru integrarea profesională a persoanelor cu handicap”