Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, în calitate de beneficiar, anunţă demararea proiectului „Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Safir”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 13.  Reforme sociale, Ținta 396, Investiția 2. Reabilitarea/renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, Apelul Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.

Comunicat de presa deschidere SAFIR

Copiii participă la deciziile care îi privesc

 
Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege extrem de important pentru toți copiii din România!
Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost completată pentru a le oferi acestora o platformă reală de participare în procesul decizional, atât la nivel central, cât și la nivel local.
România devine astfel prima țară din lume care reglementează prin legislație primară participarea copiilor în procesul decizional. Acest lucru reflectă angajamentul nostru față de incluziune și responsabilitate civică, asigurându-ne că vocea copiilor este auzită și luată în considerare atunci când se formulează politicile care îi afectează direct.
„Adoptarea acestui proiect de lege este un pas major către o Românie în care fiecare voce contează, indiferent de vârstă. Copiii sunt nu doar beneficiarii deciziilor noastre de astăzi, ci și viitorii lideri ai țării”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero, mulțumindu-le partenerilor care au susținut acest proiect important, inclusiv UNICEF România, Fundația World Vision și Salvați Copiii România.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va elabora, împreună cu principalii parteneri, metodologia de aplicare a Legii, după ce va fi promulgată de Președintele României.

 

 

Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces – TECH ASSIST”, cod SMIS  325494, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), implementează proiectul ”Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces – TECH ASSIST”, cod SMIS  325494, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Prioritatea P7 Sprijin pentru persoanele cu dizabilități, Acțiunea 7.4 Accesul persoanelor cu dizabilități la echipamente, dispozitive și tehnologii asistive.

Proiectul se implementează la nivelul celor 8 regiuni ale țării și are o durată de 36 de luni.

Perioada de desfășurare a proiectului: 01.09.2024 – 31.08.2027.

Obiectivul general al proiectului: Creșterea incluziunii socio-economice a persoanelor cu dizabilități pentru un parcurs de viață independentă prin facilitarea accesului la tehnologii asistive și de acces.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

  1. Promovarea rolului tehnologiei asistive și de acces pentru creșterea autonomiei și a calității vieții persoanelor cu dizabilități.
  2. Creșterea accesului persoanelor cu dizabilități la tehnologii asistive și de acces.
  3. Promovarea îmbunătățirii cadrului legislativ pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la tehnologiile asistive.

Grupul țintă al proiectului este format din 4.307 persoane cu dizabilități (copii și adulți), pentru care mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.

În cadrul proiectului se vor acorda 4.307 vouchere pentru achiziția de tehnologie asistiva și de acces, în valoare de maxim 39.900 lei/voucher acordat.

Valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+) este de 151.744.808,90 lei iar valoarea cofinanţarii eligibile a beneficiarului și partenerului este de 58.673.988,60 lei.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 210.418.797,50 lei.

AM PIDS/OI acordă o finanţare nerambursabilă în sumă maximă de 151.744.808,90 lei din care o sumă de 122.837.240,89 lei din fondul FEDR, echivalentă cu 71,48% din valoarea totală eligibilă din fondul FEDR, și o sumă de 28.907.568,01 lei din fondul FSE+, echivalentă cu 74,95% din valoarea totală eligibilă din fondul FSE+.

 

Numărul unic național 119 Telefonul copilului

 

 

Procedura privind recrutarea, evaluarea, instruirea, atestarea și angajarea asistenților maternali profesioniști

Pașii pe care trebuie să îi urmeze persoanele care doresc să devină asistenți maternali profesioniști. Detalii aici

 

 

CAMPANIA Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția

Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar inițiată, la debutul anului școlar 2024 -2025, de Inspectoratul General al Poliției Române ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.

În săptămâna 16- 20 septembrie 2024, specialiștii Serviciului pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migrație și Repatrieri în parteneriat cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad și împreună cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad, au desfășurat, în cadrul acestei campanii, numeroase activități informativ – preventive în unități de învățământ gimnazial și liceal din întreg județul Arad.

La întâlnirile avute cu elevii, mesagerii campaniei au transmis acestora recomandări și aspecte elementare privind siguranța personală, dar și privind modul de evitare a conflictelor în spațiul școlar pe care minorii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică, pentru a reduce riscul de victimizare, respectiv: protejarea bunurilor personale, respectarea regulamentului intern al unității de învățământ, evitarea conflictelor verbale sau fizice cu colegii, comunicarea permanentă cu părinții și cu cadrele didactice, astfel încât orice problemă apărută în timpul programului școlar să fie adusă la cunoștința acestora în cel mai scurt timp posibil.

Elevii au fost informați și în legătură cu consecințele consumului de droguri și au fost sfătuiți să aleagă grupuri de prieteni care au obiceiuri sănătoase și nu se abat de la normele sociale.

DGASPC Arad recrutează noi asistenți maternali profesioniști

COMUNICAT DE PRESA

ANUNT

 

 

 

 

 

„PĂȘEȘTE INFORMAT ȘI ÎNCREZĂTOR SPRE VIITOR!” – UN EVENIMENT  DEDICAT TINERILOR 17+ ȘI BENEFICIARILOR DIN SISTEMUL DE PROTECȚIE DIN JUDEȚUL ARAD – 22 SEPTEMBRIE 2023

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat evenimentul „Pășește informat și încrezător spre viitor!” în cadrul campaniei naționale de conștientizare și informare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială cu privire la drepturile de care pot beneficia, în baza legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului și obligațiile ce le revin în acest sens, demarată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. La întâlnirea cu tinerii din sistemul de protecție s-a aflat la Arad doamna Anca Minodora Costin-Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Hendea Anca , secretar de stat Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse:
„Cei care ați fost astăzi invitați la întâlnirea noastră sunteți tineri care în curând vor împlini 18 ani. Este vârsta la care foarte mulți credeți că se întâmplă miracole. Eu vă spun că miracolele se întâmplă numai dacă munciți pentru ele. Când te culci într-o seară cu 17 ani și te trezești a doua zi cu 18 ani, te aștepți să se fi întâmplat ceva. Vei fi același, doar că vei avea pe lângă frumusețea tinereții și responsabilitatea vârstei consederată de adult începând cu acel moment. Sistemul de protecție vă oferă drepturi, doar că drepturile vin la pachet cu obligațiile. Și noi funcționăm acum ca adulți, și copiii pe care îi avem acasă funcționează la fel. Ministerul Familiei a inițiat această campanie de informare pentru voi, iar calendarele sunt stabilite de Direcțiile din județele țării. Ca sfaturi, eu încurajez să vă continuați educația, să vă completați studiile și, de asemenea, să fiți atenți la ce alegeri faceți, la modelele pe care le urmați, la sfătuitorii pe care îi ascultați și la anturajul pe care îl aveți”.
La întâlnire au participat peste 200 de persoane – tineri, asistenți sociale, membri ai ONG-urilor din jduețul Arad, specialiști ai DGASPC Arad, dar și reprezentanți ai instituțiilor partenere: Prefectura Județului Arad, Consiliului Județean Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Serviciul de Combatere a Crimei Organizată, Biroul Siguranță Școlară – Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Arad, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Arad, deputatul UDMR Peter Farago.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a adresat un mesaj principalilor beneficiari ai acestui program, tinerii instituționalizați : „Vă spun în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad ceea ce îi spun și copilului meu, care este de vârsta voastră: nu puteți să faceți trecerea aceasta, de la o etapă la alta, fără să munciți, fără să aveți un obiectiv fixat, fără să fiți mereu bine informați, fără să aveți o meserie care să vă aducă satisfacție și bineînțeles fără să vă cunoașteți drepturile și mai ales responsabilitățile pe care le aveți. Viața este dură și trebuie să fiți foarte serioși în ceea ce faceți, să munciți mult pentru a reuși să vă faceți un rost. Vă doresc mult succes în această nouă etapă a vieții voastre!”
Erika Stark, director general Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Arad, a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în această frumoasă și delicată muncă de asistență socială, asistenților sociali, dar și „colegilor din ONG-uri, care au avut curajul de a se implica în serviciile de asistență socială. Cred că în domeniul nostru funcționează cel mai bine parteneriatele publice-private. De asemenea, doresc să subliniez că eu și domnul președinte Iustin Cionca suntem «părinții» celor mai mulți dintre copii, în calitate de reprezentanți legali ai acestora”.

 

 

 

 

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

 

Pliant Z_I_copii victime ale agresiunii si violentei asupra copiilor color

La 4 iunie este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, prin care sunt recunoscute suferinţele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental şi emoţional. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

 

 

 

Comunicat de presa bilete de calatorie

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Arădenii încadraţi în grad de handicap cărora le-au expirat certificatele trebuie să le reevalueze în termen de 90 de zile, ca urmare a încetării stării de alertă

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad anunță că, atât certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap eliberate de Comisia pentru protecția copilului, cât și certificatele de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a căror valabilitate a expirat în perioada de alertă, trebuie reevaluate în termenul de 90 de zile de la încetarea stării de alertă ( 9 martie 2022).

Pentru evitarea situațiilor neplăcute de încetare a drepturilor bănești cuvenite persoanelor încadrate în grad de handicap în cazul în care certificatul de handicap nu este reînnoit în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, DGASPC Arad recomandă atât părinților copiilor încadrați în grad de handicap, cât și persoanele adulte cu dizabilități sau aparținătorilor acestora, precum și autoritățile locale să aibă în vedere depunerea într-un interval optim de timp a dosarelor de încadrare în termen, luând în calcul perioada de analizare a dosarelor în cele două servicii de specialitate ale DGASPC Arad: Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, respectiv Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Arad, precum și eventualitatea ca unele dintre aceste dosare să fie incomplete, impunându-se completarea documentației înainte ca acestea să fie prezentate comisiilor de evalure.

Serviciul de evaluare complexă a copilului analizează 572 dosare care s-au prelungit ca urmare a stării de alertă, astfel că în această perioadă s-au transmis și 572 de înștiințări familiilor din județul Arad care au copii încadrați în grad de handicap și care se află în situația expirării certificatelor de încadrare în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Potrivit bazei de date a DGASPC Arad există 697 de certificate de încadrare în grad de handicap a persoanelor adulte pentru care termenul de valabilitate a fost prelungit în perioada stării de alertă și va expira în următoarele 90 de zile de la încetarea stării de alertă (30 iunie 2022).

Pe această cale anunțăm beneficiarii acestor certificate că pentru asigurarea continuității valabilității certificatelor de handicap și a drepturilor aferente acestora, este necesar ca dosarele de evaluare să fie prezentate la DGASPC Arad, cu minim 60 de zile înainte de data de 30 iunie 2022.

Informații suplimentare se pot obține telefonic sau direct la sediul situat pe strada Iustin Marșieu, nr. 22 A, după cum urmează

Serviciul Evaluare Complexă a Copilului

Programări la numărul de telefon: 0257/252275,

E-mail: sec_copii_ar@dgaspc-arad.ro

 

Serviciul Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Arad

Programări la telefon 0257/280757

E-mail: sec_adulti_ar@dgaspc-arad.ro

           secpah@dgaspc-arad.ro