DGASPC Arad recrutează noi asistenți maternali profesioniști

COMUNICAT DE PRESA

ANUNT

 

 

 

 

 

“PĂȘEȘTE INFORMAT ȘI ÎNCREZĂTOR SPRE VIITOR!” – UN EVENIMENT  DEDICAT TINERILOR 17+ ȘI BENEFICIARILOR DIN SISTEMUL DE PROTECȚIE DIN JUDEȚUL ARAD – 22 SEPTEMBRIE 2023

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat evenimentul „Pășește informat și încrezător spre viitor!” în cadrul campaniei naționale de conștientizare și informare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială cu privire la drepturile de care pot beneficia, în baza legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului și obligațiile ce le revin în acest sens, demarată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. La întâlnirea cu tinerii din sistemul de protecție s-a aflat la Arad doamna Anca Minodora Costin-Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Hendea Anca , secretar de stat Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse:
„Cei care ați fost astăzi invitați la întâlnirea noastră sunteți tineri care în curând vor împlini 18 ani. Este vârsta la care foarte mulți credeți că se întâmplă miracole. Eu vă spun că miracolele se întâmplă numai dacă munciți pentru ele. Când te culci într-o seară cu 17 ani și te trezești a doua zi cu 18 ani, te aștepți să se fi întâmplat ceva. Vei fi același, doar că vei avea pe lângă frumusețea tinereții și responsabilitatea vârstei consederată de adult începând cu acel moment. Sistemul de protecție vă oferă drepturi, doar că drepturile vin la pachet cu obligațiile. Și noi funcționăm acum ca adulți, și copiii pe care îi avem acasă funcționează la fel. Ministerul Familiei a inițiat această campanie de informare pentru voi, iar calendarele sunt stabilite de Direcțiile din județele țării. Ca sfaturi, eu încurajez să vă continuați educația, să vă completați studiile și, de asemenea, să fiți atenți la ce alegeri faceți, la modelele pe care le urmați, la sfătuitorii pe care îi ascultați și la anturajul pe care îl aveți”.
La întâlnire au participat peste 200 de persoane – tineri, asistenți sociale, membri ai ONG-urilor din jduețul Arad, specialiști ai DGASPC Arad, dar și reprezentanți ai instituțiilor partenere: Prefectura Județului Arad, Consiliului Județean Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Serviciul de Combatere a Crimei Organizată, Biroul Siguranță Școlară – Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Arad, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Arad, deputatul UDMR Peter Farago.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a adresat un mesaj principalilor beneficiari ai acestui program, tinerii instituționalizați : „Vă spun în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad ceea ce îi spun și copilului meu, care este de vârsta voastră: nu puteți să faceți trecerea aceasta, de la o etapă la alta, fără să munciți, fără să aveți un obiectiv fixat, fără să fiți mereu bine informați, fără să aveți o meserie care să vă aducă satisfacție și bineînțeles fără să vă cunoașteți drepturile și mai ales responsabilitățile pe care le aveți. Viața este dură și trebuie să fiți foarte serioși în ceea ce faceți, să munciți mult pentru a reuși să vă faceți un rost. Vă doresc mult succes în această nouă etapă a vieții voastre!”
Erika Stark, director general Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Arad, a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în această frumoasă și delicată muncă de asistență socială, asistenților sociali, dar și „colegilor din ONG-uri, care au avut curajul de a se implica în serviciile de asistență socială. Cred că în domeniul nostru funcționează cel mai bine parteneriatele publice-private. De asemenea, doresc să subliniez că eu și domnul președinte Iustin Cionca suntem «părinții» celor mai mulți dintre copii, în calitate de reprezentanți legali ai acestora”.

 

 

 

 

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

 

Pliant Z_I_copii victime ale agresiunii si violentei asupra copiilor color

La 4 iunie este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, prin care sunt recunoscute suferinţele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental şi emoţional. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

 

 

 

Comunicat de presa bilete de calatorie

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Arădenii încadraţi în grad de handicap cărora le-au expirat certificatele trebuie să le reevalueze în termen de 90 de zile, ca urmare a încetării stării de alertă

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad anunță că, atât certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap eliberate de Comisia pentru protecția copilului, cât și certificatele de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a căror valabilitate a expirat în perioada de alertă, trebuie reevaluate în termenul de 90 de zile de la încetarea stării de alertă ( 9 martie 2022).

Pentru evitarea situațiilor neplăcute de încetare a drepturilor bănești cuvenite persoanelor încadrate în grad de handicap în cazul în care certificatul de handicap nu este reînnoit în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, DGASPC Arad recomandă atât părinților copiilor încadrați în grad de handicap, cât și persoanele adulte cu dizabilități sau aparținătorilor acestora, precum și autoritățile locale să aibă în vedere depunerea într-un interval optim de timp a dosarelor de încadrare în termen, luând în calcul perioada de analizare a dosarelor în cele două servicii de specialitate ale DGASPC Arad: Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, respectiv Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Arad, precum și eventualitatea ca unele dintre aceste dosare să fie incomplete, impunându-se completarea documentației înainte ca acestea să fie prezentate comisiilor de evalure.

Serviciul de evaluare complexă a copilului analizează 572 dosare care s-au prelungit ca urmare a stării de alertă, astfel că în această perioadă s-au transmis și 572 de înștiințări familiilor din județul Arad care au copii încadrați în grad de handicap și care se află în situația expirării certificatelor de încadrare în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Potrivit bazei de date a DGASPC Arad există 697 de certificate de încadrare în grad de handicap a persoanelor adulte pentru care termenul de valabilitate a fost prelungit în perioada stării de alertă și va expira în următoarele 90 de zile de la încetarea stării de alertă (30 iunie 2022).

Pe această cale anunțăm beneficiarii acestor certificate că pentru asigurarea continuității valabilității certificatelor de handicap și a drepturilor aferente acestora, este necesar ca dosarele de evaluare să fie prezentate la DGASPC Arad, cu minim 60 de zile înainte de data de 30 iunie 2022.

Informații suplimentare se pot obține telefonic sau direct la sediul situat pe strada Iustin Marșieu, nr. 22 A, după cum urmează

Serviciul Evaluare Complexă a Copilului

Programări la numărul de telefon: 0257/252275,

E-mail: sec_copii_ar@dgaspc-arad.ro

 

Serviciul Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Arad

Programări la telefon 0257/280757

E-mail: sec_adulti_ar@dgaspc-arad.ro

           secpah@dgaspc-arad.ro