Cu ajutorul calculatorului orice om are la dispozitie o lume vasta de explorat. Pe internet putem gasi raspunsul la majoritatea intrebarilor pe care le avem in decursul unei zile. De exemplu vrem sa aflam cum este vremea in orasul York din Anglia, daca nu avem calculatorul am fii nevoiti sa sunam pe cineva care locuieste in Anglia ca sa aflam ce vreme este in York. Dar daca avem acces la un calculator conectat la internet putem cu ajutorul catorva clickuri de mouse sa aflam vremea sau orice alte informatii de care avem nevoie.

Desigur cu ajutorul calculatoarelor putem sa realizam si lucruri mai practie. Cum ar fii cumparaturi. Pe internet gasim de cumparat orice dorim incepand cu mancare pana la autoturisme la preturi avantajoase de multe ori sub nivelul gasit in magazine. Dar ca sa realizam aceste tranzactii in siguranta trebuie sa tinem cont de anumite reguli.

  1. Fiti atenti cand oferiti detaliile cardului de credit sau debit pe internet; sa nu scrieti detalii ale cardului dumneavoastra pe orice site. Documentati-va in legatura cu acest site sa vedeti daca oamenii care l-au folosit in trecut sunt multumiti. Refuzati tranzactia daca vi se cere codul PIN.
  2. Evitati operatorii economici care nu afiseaza date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscala etc) si care se rezuma la o adresa de e-mail .
  3. Comparati ofertele de pret, conditiile de livrare si garantie ale mai multor comercianti inainte de a lua o decizie.
  4. Daca bunurile sunt expediate din strainatate, fiti atenti la taxele postale si alte costuri pe care comerciantul nu le afiseaza/calculeaza, cum ar fi taxe vamale sau TVA.
  5. Retineti ca bunurile care sunt expediate din strainatate ajung la destinatie intr-un timp mai lung; verificati timpul de livrare pentru fiecare tip de serviciu de expediere acceptat de comerciant, daca se asigura urmarirea coletului pe durata transportului si daca se poate garanta o data limita de livrare.
  6. Pentru bunurile comandate in strainatate, verificati pe site-ul vanzatorului conditiile de returnare a bunurilor. De cele mai multe ori trebuie sa suportati taxele postale de retur si acestea pot fi semnificative.
  7. Este important sa tipariti la imprimanta comanda dumneavoastra si clauzele si conditiile ce apar pe site la momentul cumpararii, pentru situatia in care, ulterior, aveti de rezolvat o disputa cu comerciantul.
  8. Cunoasterea limbii in care sunt oferite informatiile pe site va permite sa faceti o alegere conforma cu intentiile dumneavoastra.

Daca urmati aceste reguli simple marea majoritate a riscurilor legate de cumpararea produselor de pe internet pot fi evitate. Dupa ce realizati primele cumparaturi cu ajutorul calculatorului vi se va deschide o noua lume a posibilitatilor.

Articol postat în cadrul proiectului “PROACT – Măsuri active pentru integrarea profesională a persoanelor cu handicap”