Moș Nicolae a ajuns și la beneficiarii Centrului de Zi OPAL din cartierul Grădiște, împreună cu directorul general al Dgaspc Arad, Erika Stark. După ce au fost în prealabil cu toții testați antiCovid, beneficiarii au susținut un mic program artistic, cântând colinde și cântece de Crăciun. Beneficiarii noștri i-au primit în vizită și pe cei ai Asociației Amadis din Arad, petrecând o după-amiază agreabilă, cu jocuri de societate și multă veselie, intrând în atmosfera de sărbătoare.
ACTIVITĂȚI DEDICATE SĂRBĂTORILOR PASCALE CU BENEFICIARII CENTRULUI DE ZI OPAL
O săptămână plină de activități minunate și pentru beneficiarii Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL, situat pe strada Mierlei în cartierul Grădiște, deschis comunității arădene de DGASPC Arad în cadrul PIN 1 – Programul de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Colegele noastre au pregătit activități de deprinderi de viață independentă, învățându-i pe beneficiari cum se aranjează, se servește și se pregătește masa de sărbători, împreună au vopsit ouă și le-au personalizat, bucurându-se apoi chiar și de o surpriză sub forma unui dulce. Tot în aceste zile a fost organizată o excursie de o zi prin oraș, beneficiarii vizitând Muzeul Județean Arad, parcurile din centrul orașului, participând și la o excursie în natură în zona Julița-Vărădia de Mureș.
După cum cere tradiția, în Săptămâna mare, cu toții s-au spovedit și au luat parte la activități cu teme religioase în biserica din cartierul Grădiște.
Împreună cu beneficiarii Asociației Casa Amadis aceștia au realizat decorațiuni cu teme pascale, pe care le vor dărui în această perioadă celor dragi
Proiectul “Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL” are drept scop creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilității din municipiul Arad și prevenirea instituționalizării acestora. Prin proiect se urmărește dezvoltarea unui nou serviciu social pentru persoanele cu dizabilități din comunitate, realizându-se deja reabilitarea și modernizarea clădirii de pe strada Mierlei.
Ziua Porților Deschise la DGASPC Arad pentru toți cei interesați de serviciile oferite în special în centrele destinate persoanelor adulte cu dizabilități
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat miercuri Ziua Porților Deschise în cadrul suitei de evenimente dedicate marcării a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Arad.Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal și-a deschis porțile pentru toți cei care au dorit să cunoască mai bine specificul și oferta de servicii a centrului.Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca și vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc, au făcut o vizită surpriză în centru cu ocazia evenimentului. Cei doi au petrecut aproape două ore alături de beneficiarii care freceventează centrul, s-au arătat interesați de felul în care aceștia petrec timp de calitate, de tipul de activități și servicii de care beneficiază, dar și de feedback-ul pe care îl acordă familiile persoanelor adulte cu dizabilități serviciilor oferite în centru, la mai bine de 1 an de la inaugurarea Centrului de Zi Opal care este situat pe strada Mierlei, în cartierul Grădiște. Acesta reprezintă una cele mai mari investiții făcute cu sprijinul Consiliului Județean Arad în ultimii ani pentru persoanele cu dizabilități din județul nostru.Proiectul ”Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL” este finanțat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cofinanțat de Consiliul Județean Arad și implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad în cadrul Programului de Interes Naţional „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.” Valoarea totală a investiţiei este de 680.842,54 lei, 310.110,00 lei fonduri nerambursabile; 34.457,00 lei contribuția proprie a DGASPC Arad și 336.275,54 lei cofinanțare din partea Consiliului Județean Arad, bugetul local pentru obiectivul de investiții. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.
Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad “Am ținut neaparat să vizitez astăzi centrul, după ce anul trecut pe vremea aceasta am tăiat panglica inaugurală. Când s-a pus problema co-finanțării unui obiectiv destinat persoanelor adulte cu dizabilități am spus imediat Da. De ce? Pentru că am realizat cât de importante sunt astfel de servicii în comunitate, atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru familiile acestora, care au uneori nevoie de un respiro. Să îngrijești o persoană cu anumite dizabilități este foarte dificil, plin de provocări, iar noi trebuie să venim în întâmpinarea lor cu astfel de servicii precum cele oferite de Centrul de Zi Opal.”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din municipiul Arad și prevenirea instituționalizării acestora.
„Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap accentuat, mediu și ușor, cu dizabilități mintale, psihice și asociate, din comunitate.Specialiștii noștri, angajații centrului, oferă acestora servicii care îi ajută să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă și să se integreze social. De asemenea, sunt oferite servicii de informare și consiliere, de pregătire pentru piața muncii și sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă, de abilitare și reabilitare. Beneficiarii participă și la activități culturale și sportive, li se oferă servicii specializate de înfrumusețare și sunt cooptați în activități de terapie ocupațională” declară Erika Stark, director general al DGASPC Arad.
Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități „Opal” a fost vizitat și de un grup de studenți la specializarea Asistență Socială din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
ACTIVITĂȚI DE SOCIALIZARE ȘI DE DEZVOLTARE A DEPRINDERILOR DE VIAȚĂ INDEPENDENTĂ
Mulțumim colaboratoarei noastre, Asociația As Amadis pentru timpul minunat petrecut la Julița cu beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități OPAL din cartierul Grădiște. Pe lângă plimbările prin natură și descoperirea frumuseții locurilor, beneficiarii au dezvoltat deprinderi de viață independentă, implicându-se în mici treburi gospodărești sau pregătirea mâncării.
Mulțumim Claudiei Vuc și lui Marius Avram, doi voluntari, specializați în hair-styling care au petrecut câteva ore în compania beneficiarilor Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități OPAL din cartierul Grădiște și au făcut mici demonstrații de tuns și aranjarea coafurii, totul pentru ca beneficiarii să reușească să deprindă noțiuni de igienă personală și de autoîngrijire direct de la profesioniști.
Felicitări pentru inițiativă și vă mai aștepăm alături de noi!
PARTENERIAT DE COLABORARE CU COLEGIUL DE ARTE “SABIN DRAGOI” DIN ARAD
Continuăm seria activităților din cadrul proiectului “Terapie prin artă” în parteneriat cu Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad, gândit și structurat de colegele noastre care lucrează cu beneficiarii care frecventează Centrul de Zi Opal din cartierul Grădiște , în sprijinul îmbunătățirii și dezvoltării de noi abilități pentru aceștia.
Astfel, beneficiarii, persoane adulte cu dizabilități împreună cu elevii și tinerii voluntari au confecționat diverse instrumente muzicale din materiale reciclabile și chiar unele obiecte de papetărie.
Le mulțumim voluntarilor care vin și petrec timp de calitate cu beneficiarii noștri și au înțeles importanța acestui proiect.
“Șanse egale pentru toți”
Activitate în Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități Opal, în cadrul proiectului “Șanse egale pentru toți”, implementat de Integra Arad Ong – Asociația persoanelor cu dizabilități mentale Arad cu finanțare de la Centrul Municipal de Cultură.
Obiectivul activității îl reprezintă dezvoltarea abilităților tinerilor cu nevoi speciale prin activități creative și sportive, stabilirea de relații de prietenie, schimbarea percepției vis-a-vis de abilitățile și posibilitățile de a realiza activități sportive, dezvoltarea spiritului de echipă, dezvoltarea de abilități de comunicare și relaționare.
În această activitate au fost implicați 15 beneficiari ai Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități Opal, dar și beneficiari ai Casei As Amadis.
La finalul activităților, pentru efortul depus si străduința lor, beneficiarii au fost răsplătiți cu premii, diplome și cupa competiției.
Mulțumim tuturor pentru implicare și parteneriat!
SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI ÎN CENTRUL DE ZI OPAL
A fost atâta bucurie și culoare în Centrul de Zi Opal din cartierul Grădiște la momentul vopsirii ouălor de Paști.
Beneficiarii noștri dragi împreună cu colegele noastre au pregătit și vopsit ouăle ce vor ajunge pe masa festivă de sărbători.
Sărbători Luminate, vouă și familiilor voastre, dragilor!
Vremea frumoasă de afară ne animă și ne dă poftă de ieșiri în natură și pentru vizite în oraș.
Beneficiarii Centrului de Zi pentru persoane cu dizabilități OPAL din cartierul Grădiște însoțiți de colegele noastre au profitat de soare și vremea bună și au făcut un tur al orașului.
Și pentru că astăzi este Izvorul Tămăduirii cu toții au trecut și pe la biserică pentru a se ruga și a asculta slujba religioasă.
PROIECTE LA CZ OPAL ÎN PARTENERIAT CU DESCHIDERE SPRE COMUNITATE
Avem cei mai frumoși și cei mai talentați beneficiari!
Continuăm colaborarea cu Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad în Săptămâna Altfel prin Zilele creativității organizate la Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități Opal din cartierul Grădiște.
La cele două zile de activități au participat elevii clasei a XI-a C ai Colegiului însoțiți de doamna diriginta profesor de Istoria Artelor Țugulea Ioana Lidia și de domnul profesor de specialitate Arte plastice/Arhitectura Boar Dan și beneficiarii centrului nostru alături de beneficiarii Asociației Amadis.
Dacă elevii coordonați de profesorii implicați au realizat contururile fiecărui element de compoziție, împărțite pe zone cu numere pentru fiecare culoare, beneficarii noștri dragi au pictat apoi dând frâu liber imaginației și talentului.
Prin această activitate s-a urmărit interacțiunea într-un mod creativ dintre adolescenți/tineri și tineri/persoane cu dizabilități, îndrumați, supravegheați și coordonați pedagogic de profesori, dar și de specialiștii serviciilor sociale sub aspect terapeutic.
Atât profesorii implicați cât și personalul centrului de zi Opal au dobândit informații și capacități suplimentare de lucru cu copii/persoane cu nevoi speciale.
Le mulțumim și elevilor care au fost alături de noi ca voluntari și au aflat câte ceva despre lucrul cu persoane din categorii vulnerabile și în special formarea și dezvoltarea unor atitudini non-discriminatorii și de suport față de persoanele cu dizabilități.
La finalul activității toți participanții au primit diplome, iar profesorilor le-au fost desenat portretul de un beneficiar.
De astăzi pe pereții centrului au fost așezate cu mândrie tablourile cu picturile realizate în această frumoasă activitate comună, deschisă spre comunitate.
ACTIVITĂȚI DIVERSE CU BENEFICIARII CENTRULUI DE ZI PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂȚI OPAL
Sunt persoane cu diverse dizabilități și în fiecare zi sunt exemple pentru noi toți de voință și capacitate de a reuși acolo unde își propun un obiectiv.
Astăzi, toți beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal din cartierul Grădiște au dat o mână de ajutor la diverse munci gospodărești în cadrul centrului, iar după ce totul a fost lună și bec, s-au relaxat tot împreună în cadrul unui atelier de creație, au socializat sau au trecut pe la micul salon de înfrumusețare, dar s-au și bucurat de o prăjitură delicioasă în curtea centrului.
Felicitări, dragilor noștri beneficiari, dar și colegelor noastre care îi îndrumă și îi susțin în toate proiectele!
Planul Național de Redresare și Reziliență
#UrmătoareaGenerațieUE : Fonduri pentru România modernă și reformată!
Planul de Redresare și Reziliență al României se constituie într-un document strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
CONFERINȚA DE LANSARE A PROIECTULUI “Îmbunătățirea calității serviciilor în Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal” este denumirea unui nou proiect în valoare de 685.169,87 lei câștigat de DGASPC Arad de data aceasta cu finanțare obținută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență #UrmătoareaGenerațieUE : Fonduri pentru România modernă și reformată
Centrul de Zi Opal din subordinea DGASPC Arad își extinde serviciile acordate persoanelor cu dizabilități și va trece la consumul de energie verde
“Îmbunătățirea calității serviciilor în Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal” este denumirea unui nou proiect în valoare de 685.169,87 lei câștigat de DGASPC Arad de data aceasta cu finanțare obținută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență #UrmătoareaGenerațieUE : Fonduri pentru România modernă și reformată, în scopul creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități din județul Arad și prevenirea instituționalizării lor, prin susținerea dezvoltării centrului de zi ca serviciu alternativ de sprijin pentru o viață independentă și integrare în comunitate.
Obiectivele proiectului fixate încă de pe acum sunt: creșterea accesului la serviciile oferite de către Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Opal, prin furnizarea de servicii și la domiciliul beneficiarilor prin dotarea cu un autoturism, precum și creșterea calității vieții beneficiarilor Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Opal prin extinderea și dezvoltarea terapiilor existente prin dotarea cu echipamente specializate și cu echipamente de producere și utilizare a energiei electrice regenerabile.
ACTIVITĂȚI DE SOCIALIZARE ȘI RELAXARE CU BENEFCIARII CENTRULUI DE ZI OPAL
Colegele noastre vin mereu cu idei bune de petrecere a timpului liber pentru beneficiarii Centrului de Zi Opal din cartierul Grădiște: în fiecare zi sunt organizate activități noi, pe placul acestora, dar care în special au rolul de a le dezvolta abilitățile de socializare și comunicare, de relaționare și cu alte persoane din afara familiilor, de dobândire a încrederii în forțele proprii.
Astăzi au avut în program picnic la iarbă verde, ușoare activități sportive, timp pentru citit și multă, multă voie bună.
MOȘ NICOLAE ÎN MIJLOCUL BENEFICIARILOR LA CENTRUL OPAL
Moș Nicolae a trimis din timp un mesager special în mijlocul beneficiarilor care frecventează Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități Opal din cartierul Grădiște.
Colega noastră, Oana, talentată și super pricepută în meșteșugul artizanal, via Find Your Rock, a organizat un atelier de creație surpriză, realizând împreună cu beneficiarii noștri mici bijuterii pe care fiecare dintre ei le va dărui în această seară unei persoane dragi.
În felul acesta magia lui Moș Nicolae va funcționa de minune, astfel că vor găsi cu toții în ghetuțe câte o mică surpriză unicat.
SURPRIZE CU OCAZIA ZILEI INTERNAȚIONALE A COPILULUI – 1 IUNIE
Ziua Internațională a Copilului, aniversată la Socodor de către beneficiarii Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități Opal, în parteneriat cu Asociația Amadis și în colaborare cu Școala Gimnazială “Iustin Marșieu” Socodor.
Activitățile de integrare și participare civică au inclus ateliere de creație, concursuri sportive și culturale la care au participat cu mare interes beneficiarii noștri, alături de elevi/copii din comună, pentru care au fost apreciați și premiați.
Totodată, o sărbătorim și pe Raluca, beneficiară a centrului Opal, din localitatea Socodor, alături de care beneficiarii noștri aniversează ziua ei de naștere în localitatea natală.